Состојки:
– 3 јајца
– 6 лажици шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 1 дл масло
– 2 дл млеко
– 1 шолја брашно
– 1 шолја мелен рогач
– 1/2 лажичка прашок за пециво
– 1/2 лажичка сода бикарбона
– 1 лажичка цимет
– 1 лажичка зачин за медењаци
– 1 средна банана, изгмечена
– 1/2 чаша чоколадни топчиња (или сечкано темно чоколадо)
*шолјата е од 260 мл
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 150 степени.
Калапот е димензии 20х30 см обложете го со хартија за печење.
Јајцата се матат со шеќер, па се додаваат сите останати состојки и убаво се меша. Истурете ја смесата во калапот, израмнете ја и печете 30 минути.
Се препорачува тортата да се стави во сад со капак или едноставно да се стави калапот во кеса. На овој начин колачот ќе остане свеж и следниот ден. Колачот со рогач е повлажен кога седи.
При сервирање, колачот може да се попрска со мелен рогач и да се украси со парчиња од банана.