Рецепт за кралски колач со крем од ванила и портокал

Состојки:

За крем: 310 мл млеко, 35 гр прашок за пудинг од ванила, 1 лажица желатин во прав, 75 гр шеќер, кора од 1 портокал, 1 жолчка од јајце, 350 мл шлаг.

За тесто: 2 лажици џем од кајсии, 1 лист лиснато тесто со димензии 24 cm x 40 cm.

За глазура: 15 ml сок од портокал, 100 гр шеќер во прав, 1/2 лажичка арома или екстракт од портокал, 3 капки жолта прехранбена боја, 3 капки црвена прехранбена боја.

Подготовка: Загрејте ја рерната на 160 Целзиусови степени. Расукајте лист лиснато тесто со големина на плех и ставете го во плех обложен со хартија за печење. Тестото добро избоцкајте го со вилушка за да не се дува додека се пече. Ставете го во фрижидер 10-15 минути и откако ќе се излади, печете 30 минути со вклучен вентилатор. Потоа исклучете го вентилаторот и намалете ја температурата на 135 степени и печете го лиснатото тесто уште 10 минути. Оставете го лиснатото тесто да се излади. Изладениот лист лиснато тесто исечете го на два дела (приближно 11 cm x 40 cm).

Направете го кремот. Во прашокот за пудинг додадете 25 мл млеко и убаво измешајте. Изматете го јајцето во смесата. Во тенџерето истурете 225 мл млеко, 40 гр шеќер и кората од еден портокал. Загрејте го млекото. Кога ќе зоврие, тргнете го од шпоретот. Во смесата за пудинг додадете една лажица врело млеко и мешајте. Повторете го додавањето врело млеко уште два пати. Додадете ја смесата со пудинг во тенџерето со млеко и со мешање оставете да зоврие. Оставете да се вари кратко за да се згусне. Во плиток сад истурете го врелиот пудинг и покријте го со најлонска фолија. Оставете да се излади на собна температура. Изматете 1 лажица желатин во 60 мл млеко на собна температура. Измешајте 350 мл шлаг и 35 гр шеќер во тврд шлаг. Кога пудингот ќе се олади на собна температура, загрејте ја смесата од млеко и желатин на температура помеѓу 48 и 60 Целзиусови степени (ако температурата е повисока, способноста за желатинирање ќе се намали). Потоа додадете го пудингот, добро измешајте и додадете го желатинот. Изматете го шлагот во смесата. Кремот се става во фрижидер 5 до 10 минути, додека не се стегне. Изберете една лента лиснато тесто што ќе биде на врвот на вашата торта. Свртете го така што страната што беше на плехот да биде одозгора. Кремот ставете го на лентата од лиснато тесто што не сте ја превртеле. Врз кремот ставете ја превртената лента од лиснато тесто и лесно притиснете. Со шпатула измазнете ги рабовите. Загрејте го џемот од кајсии и со четка нанесете го на горниот слој од лиснато тесто. Загрејте го сокот од портокал, аромата или екстрактот од портокал и шеќерот во прав. Загрејте додека мешате додека не се растопи шеќерот, а потоа додадете прехранбена боја додека не добиете убава портокалова боја. Со глазурата прелијте го горниот лист тесто и рамномерно распоредете го. Внимателно исечете ја тортата на парчиња широки 4 см и послужете.




		
		
			
Scroll to Top