Рецепт за куглов со бадеми и рум

Состојки:
4 жолчки, 280 гр шеќер, 2 ванилин шеќери, 120 гр омекнат путер, 50 гр ситно сечкани бадеми, 10 лажици млеко, 3 лажици масло, 280 гр пченично брашно, 1 прашок за пециво, 4 белки, 2 лажици какао, 2 лажици рум, шеќер во прав.

Подготовка:
Измешајте ги жолчките и шеќерот да станат пенести, додадете го ванилиниот шеќер, омекнатиот путер и сечканите бадеми. Потоа постепено додавајте млеко и масло, а на крајот наизменично промешајте го брашното измешано со прашокот за пециво и тврдокорните белки. Од приготвената смеса одвојте една третина од смесата, па во неа додадете какао и рум. Намачкајте го калапот со путер и истурете ред жолта смеса, па ред кафена додека не ја потрошите целата смеса. Куглофот се пече во рерна загреана на 200 степени околу 20 минути, а потоа намалете ја температурата на 150 степени и печете уште 30 минути. Печениот куглоф се вади веднаш на основа и се остава да се излади. Куглофот пред послужување посипете го со шеќер во прав.

Scroll to Top