Рецепт за лиснати полжави со афион

Состојки:

За тестото:

– 600 гр брашно

– 150 гр шеќер

– 10 гр сол

– 1 кесичка сув квасец

– 100 гр путер

– околу 250 мл топло млеко

– 2 јајца

– 2 лажички цимет

За полнење:

– 400 гр мелено семе од афион

– 150 гр шеќер

– 50 гр путер

– 200 мл млеко

– 2 лажици мармалад од кајсии

Подготовка:

Во сад ставете брашно, квасец, шеќер, сол и цимет. Потоа подгответе топло млеко и додадете путер во него. Измешајте ги сувите состојки и додадете го подготвеното млеко и путерот. Додека мешате, додадете ги јајцата, па месете го тестото додека не почнат да се создаваат меурчиња.

Се замесува тесто во топка, се покрива со крпа и се остава на топло место додека не се удвои. Потоа уште еднаш измешајте и оставете да нарасне. Во меѓувреме подгответе го филот.

Прво истурете го млекото во тенџере и додадете го путерот. Неопходно е да се готви на тивок оган.

Во исто време во сад подгответе ја смесата од афион и шеќер. Прелијте ја смесата од афион и шеќер со млеко и стопен путер. Потоа додадете го мармаладот ​​од кајсии и мешајте додека не добиете еднолична смеса.

После тоа повторно доаѓа подготовка на тестото. Потребно е уште еднаш да се размеси и да се подели на два еднакви дела.

Со сукало развлечете го тестото на дебелина од еден сантиметар и покријте го со филот. Сепак, филот не го покрива целото тесто. Потребно е да се остават неколку сантиметри без полнење.

Внимателно лизгајте го тестото од подмачканата страна на празната страна. Кога ќе завршите со овој чекор, ставете малку брашно на ножот за да не се залепи филот при сечењето. Ролатот исечете го на прстени широки околу два сантиметри.

На плех ставете хартија за печење и наредете ги прстените.

Овие печива треба да се печат во загреана рерна на 180 степени околу 15 минути.

По желба готовите полжави посипете ги со афион или шеќер во прав.

Scroll to Top