Состојки:
– 300 гр пире од тиква
– 220 гр брашно
– 100 гр чоколадни топчиња (или сечкано чоколадо)
– 100 гр шеќер
– 120 мл масло
– 60 мл млеко
– 2 јајца
– 1 лажичка цимет
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка сода бикарбона
– прстофат сол
Подготовка:
Во сад ставете ги брашното, прашокот за пециво, содата, циметот и солта, измешајте и оставете ги на страна.
Во друг сад прво додадете шеќер, јајца, масло и пирето од тиква, па мешајте додека не се соединат сите состојки.
Додадете ја сега подготвената смеса од суви состојки на влажните состојки и матете со блендер додека не добиете мазна и еднолична смеса.
Додадете го чоколадото и измешајте.
Вклучете ја рерната на 180 степени. Во калап за мафини ставете ги корпите и рамномерно наполнете ги додека не ја потрошите целата смеса. По желба одозгора можете да ставите уште малку чоколадо.
Калапот се става во загреана рерна и се пече околу 20 минути.