Рецепт за меки латиноамерикански лепчиња со сирење

Меки, сочни лепчиња – „пупусас“ во Ел Салвадор се национално јадење, обично полнето со сирење или грав и потребни се само неколку состојки за подготовка. Познавачите на латиноамериканската кујна ќе речат лепињата да биде мазна, да не пука и да го држи филот, но ако малку сирење истече и порумени, тоа не е проблем. За некои тој залак е највкусен.

Состојки за латиноамерикански лепчиња: 230 g маса харина (комерцијален производ од пченкарно масло), 1/2 лажичка сол, 1 и 1/2 до 2 чаши топла вода, 30 гр путер или растително масло, 150 гр рендано сирење (моцарела).

Подготовка на латиноамерикански лепчиња: Во голем сад измешајте ја маса харина и солта. Полека истурете ја топлата вода, мешајќи со гумена шпатула, внимавајќи да не се формираат грутки. Не ја додавајте целата вода одеднаш бидејќи можеби нема да ви треба целата количина. Брашното полека ќе ја впие течноста, па оставете го да отстои неколку минути и додадете уште малку вода доколку е потребно. Тестото треба да биде малку лепливо. Потоа измешајте го путерот за да биде рамномерно распоредено по тестото. Откако тестото ќе се излади доволно за да се направи, намачкајте ги рацете со мешавина од масло и ладна вода за да спречите тестото да се залепи за прстите. Поделете го тестото на половина, па секоја половина поделете ја на 6 дела за вкупно 12 лепчиња. Расукајте ги во топчиња со големина на топче за голф. Чувајте ги топчињата од тестото покриени со влажна крпа за да не се исушат додека ги обликувате лепчињата. Ставете го топчето во рака и со едната рака сплескајте ја и расукајте ја долг во големина од околу 7,8 см. Направете вдлабнатина во центарот со палецот и ставете една лажица сирење во центарот. Нежно свиткајте ги рабовите околу филот за повторно да формирате топка, а потоа нежно израмнете го. Ако вашето тесто почне да пука, можеби е премногу суво. Загрејте голема нелеплива тава на средно-висока топлина. Додадете една лажичка масло. Ставете 2 до 3 лепчиња и печете додека рабовите не станат златни, околу 3 минути по страна. Постапката повторете ја додека не ги испечете сите лепчиња и послужете ги топли.




		
		
			
Scroll to Top