Рецепт за оригинален италијански фокачо

Фокачото е италијански рамен леб сличен на нашиот леб. Се пече на традиционален начин во рерна, но се разликува по тоа што одозгора е украсен со тревки и зеленчук.

Само тестото за фокачо нужно содржи маслиново масло. Ароматични билки како рузмарин, оригано, мајчина душица заедно со додатоци како кромид, маслинки, чери домати, пиперки, но и сирење кои служат за подобрување на вкусот покрај декорацијата.

Тајната на доброто фокачо лежи во подготовката на добро тесто. За да може фокачото да исполнува задоволителни услови, треба да биде крцкав однадвор и пол со воздух одвнатре.

Состојки:

– 450 гр брашно

– 350 мл топла вода

– една кафена лажичка шеќер

– свеж квасец 1/2 пакување (25гр)

– 1/2 лажичка сол

– 50 мл маслиново масло

Подготовка:

Соединете ги состојките, оставете го тестото малку да нарасне, па одвојте го со раце и ставете го во плех за печење.

Се пече во рерна на 190 степени додека не порумени.

Scroll to Top