Рецепт за полнети пиперки со наут и сирење

Состојки за пиперки полнети со наут и сирење:

*4 супени лажици екстра девствено маслиново масло
*1 голем кромид, ситно сецкан
*3 чешниња лук, мелен
*сол
*мелен црн пипер
*2 големи лименки наут (2 x 400 g), исцедени
*20 гр гауда, изрендана
*2 лажички мелен ким
*1 лажичка мелен коријандер
*1 грст сечкан магдонос
*4 пиперки преполовени по должина и исчистени
*1 домат, ситно сецкан
*1 краставица ситно сечкана
*½ лимон
*таан, за сервирање

Подготовка на пиперки полнети со наут и сирење:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава на средно-силен оган. Додадете ги кромидот и лукот, солта и биберот. Пржете со постојано мешање околу 5 минути, па префрлете во сад. Во истиот сад додадете наут, ким, коријандер, една рака магдонос и една лажица маслиново масло. Додадете сол, бибер и добро измешајте. Наредете ги пиперките во сад за печење и наполнете ги со смесата од наут. Посипете сирење и печете околу 30 минути. За тоа време исечкајте ги доматите и краставиците, прелијте ги со сок од лимон, додадете ги преостанатите 2 лажици магдонос и една лажица маслиново масло. Послужете ги печените пиперки прелиени со салата од домати и таан.

Scroll to Top