Рецепт за проја со спанаќ и кромид

Состојки:
200-300 гр спанаќ, 1 голема или 2 мали кромидчиња, 1 големо чешне лук, 1,5 лажици маслиново масло, сол, бибер

За проја:
4 јајца, 2,5 дл јогурт, околу 100 гр павлака, 50 мл маслиново (или друго) масло, половина лажичка сол, 3 лажици бело брашно, 1,5 лажички (или кесичка) прашок за пециво, 4 лажици интегрално брашно, 8 лажици пченкарно брашно за палента, 200 гр сирење, лажичка сецкан свеж копар (по избор)

Подготовка:

Измијте го спанаќот и оставете го во врела вода само една минута. Процедете и истурете во сад со многу ладна вода за да го запрете процесот на готвење. Исплакнете, добро исцедете. Исечкајте го кромидот и додадете го во тавата. Додадете ситно сечкано чешне лук и масло. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не биде целосно мек и проѕирен. Додадете го спанаќот, посолете, ставете го биберот и почекајте да исчезне целата вода, која евентуално е испуштена од спанаќот. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.

Проја:
Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете хартија за печење во плех од 20х30см. Додека зеленчукот се подготвува, лесно изматете ги јајцата. Додадете јогурт, павлака, масло, сол и измешајте. Во посебен сад измешајте ги трите видови брашно и прашокот за пециво. Додадете го брашното во течната смеса и измешајте доволно додека се добро да се соедини, внимавајќи да не остави грутки брашно.

Потоа додадете распарчено сирење, пржениот зеленчук и ситно сечканиот копар. Истурете сè во плех и печете на 200 степени околу 25 минути или додека не порумени и мириса. Кога пројата е готова, оставете ја да се излади околу 10 минути, исечете ја на коцки.

Scroll to Top