Основниот рецепт за солената верзија
Пред да почнете со подготовка на овие јадења, важно е да знаете дека најдобро е да користите тиква хокаидо или мускат за печење, на кои не им се лупи кората. Само пресечете ја тиквата на половина по должина, извадете ги семките со лажица, а потоа исечете ја на фелчиња или парчиња со саканата големина.
Наредете на плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Намачкајте со масло од сусам (по желба), зачинете со сол и цен пипер и додадете мешавина од рузмарин и зачини по желба. Печете околу 30 минути на 180ºC или додека тиквата не порумени на рабовите и омекне – не заборавајте да ја вртите за време на печењето за да се испечат сите парчиња рамномерно.
Послужете како прилог со еден од овие два соса:
Павлака од индиски ореви
Комбинирајте ½ чаша (најмалку 2 часа) натопени индиски ореви, 1 лажичка сок од лимон, ½ лажичка јаболков оцет, прстофат сол и ½ чаша вода во миксер или блендер. Прелијте ја печената тиква.
Тиква со сос од гвакамоле
Исечете го авокадото по должина, извадете ја семката и извадете го авокадото со лажица. Прелијте го со сок од лимон. Изгмечете го со виљушка или изблендирајте со миксер. Додадете чешне лук (ако не ви се допаѓа, можете да го додадете во прав), магдонос, млад кромид (или други зачини по ваш избор) и една лажица маслиново или сусамово масло и зачинете со сол и црн пипер. Ако ја исечете тиквата на поголеми парчиња, можете да ја потопите во сосот или да ја послужите како прилог.
Слатка верзија
Доколку, пак, сте голем љубител на слатки рецепти, тогаш дефинитивно пробајте ја оваа варијанта. Тиквата испечете ја според горенаведениот рецепт (само без додавање сол, бибер и билки), а потоа прелијте ја со мед или јаворов сируп по желба посипете со цимет и мелени ореви.