Рецепт за тарт од боровница

Состојки:

Тесто:

– 250 гр меко брашно

– 120 гр ладен путер исечкан на парчиња

– 2 лажици шеќер

– прстофат сол

– 1 јајце (лесно изматено)

– 2-3 лажици ладна вода (по потреба)

Полнење:

– 500 гр свежи боровинки

– 1/2 лажица шеќер

– 2 лажици брашно (за згуснување на сок од боровинки)

– 1 лажица свеж сок од лимон

– прстофат сол

Подготовка:

Тесто:

Во поголем сад измешајте ги брашното, шеќерот и прстофат сол.

Додадете го сечканиот ладен путер во брашното и втријте го со прстите додека смесата не стане ронлива.

Додадете го изматеното јајце во смесата и измешајте со вилушка или раце додека не се формира тесто. Ако тестото е суво, додадете ладна вода по потреба, по една лажица, додека тестото не се соедини.

Тестото обликувајте го во форма на топка, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 30-60 минути да се излади.

Полнење:

Во сад измешајте ги боровинките, шеќерот, сокот од лимон, брашното и малку сол. Добро измешајте да се соединат состојките.

Тарт:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Извадете го тестото од фрижидер и развлечете го на лесно набрашнета површина за да одговара на големината на вашиот плех.

Тестото префрлете го во калапот, обликувајте ги рабовите и прободете го тестото со вилушка. Намачкајте ја смесата од боровинки преку тестото во тавата.

Тартот се пече во загреана рерна 30-35 минути или додека боровинките не омекнат и пецивото порумени. По желба, посипете го тартот со шеќер во прав пред послужување.

 

Scroll to Top