Состојки:
Тесто:
– 250 гр меко брашно
– 120 гр ладен путер исечкан на парчиња
– 2 лажици шеќер
– прстофат сол
– 1 јајце (лесно изматено)
– 2-3 лажици ладна вода (по потреба)
Полнење:
– 500 гр свежи боровинки
– 1/2 лажица шеќер
– 2 лажици брашно (за згуснување на сок од боровинки)
– 1 лажица свеж сок од лимон
– прстофат сол
Подготовка:
Тесто:
Во поголем сад измешајте ги брашното, шеќерот и прстофат сол.
Додадете го сечканиот ладен путер во брашното и втријте го со прстите додека смесата не стане ронлива.
Додадете го изматеното јајце во смесата и измешајте со вилушка или раце додека не се формира тесто. Ако тестото е суво, додадете ладна вода по потреба, по една лажица, додека тестото не се соедини.
Тестото обликувајте го во форма на топка, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 30-60 минути да се излади.
Полнење:
Во сад измешајте ги боровинките, шеќерот, сокот од лимон, брашното и малку сол. Добро измешајте да се соединат состојките.
Тарт:
Загрејте ја рерната на 190 степени.
Извадете го тестото од фрижидер и развлечете го на лесно набрашнета површина за да одговара на големината на вашиот плех.
Тестото префрлете го во калапот, обликувајте ги рабовите и прободете го тестото со вилушка. Намачкајте ја смесата од боровинки преку тестото во тавата.
Тартот се пече во загреана рерна 30-35 минути или додека боровинките не омекнат и пецивото порумени. По желба, посипете го тартот со шеќер во прав пред послужување.