Салата од туна која ќе ве освежи во топлите летни денови

Овој рецепт може да ви послужи и како основа за побогати салати со, на пример, тестенини, како намаз за леб или како фил за сендвичи, а љубителите на туна со задоволство ќе ја јадат без додатоци.

Потребно:
2 конзерви туна во вода (исцедена)
1 краставица (излупена и исечкана на кругови)
1 црвен кромид (исечен на тенки кругови)
Свеж магдонос (ситно сечкан)
Сок од половина лимон
Маслиново масло
Сол и бибер по вкус

Подготовка:

Во сад измешајте ја исцедената туна, краставицата, кромидот и свежиот магдонос. Додадете сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер. Внимателно измешајте ги сите состојки додека убаво не се соединат. Ако сакате, можете да додадете други состојки како домати, маслинки или пиперка за дополнителен вкус и текстура. Оставете ја салатата да отстои во фрижидер неколку минути за да се соединат вкусовите. Послужете ја како вкусно солено јадење или како фил за сендвичи, тортиљи или салати. Добар апетит!

Scroll to Top