Овој рецепт може да ви послужи и како основа за побогати салати со, на пример, тестенини, како намаз за леб или како фил за сендвичи, а љубителите на туна со задоволство ќе ја јадат без додатоци.
Потребно:
2 конзерви туна во вода (исцедена)
1 краставица (излупена и исечкана на кругови)
1 црвен кромид (исечен на тенки кругови)
Свеж магдонос (ситно сечкан)
Сок од половина лимон
Маслиново масло
Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Во сад измешајте ја исцедената туна, краставицата, кромидот и свежиот магдонос. Додадете сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер. Внимателно измешајте ги сите состојки додека убаво не се соединат. Ако сакате, можете да додадете други состојки како домати, маслинки или пиперка за дополнителен вкус и текстура. Оставете ја салатата да отстои во фрижидер неколку минути за да се соединат вкусовите. Послужете ја како вкусно солено јадење или како фил за сендвичи, тортиљи или салати. Добар апетит!