По четириесеттата година, телото поминува низ бројни промени: метаболизмот се забавува, хормоналната рамнотежа се менува и ризикот од хронични заболувања се зголемува.
Соодветната исхрана станува клучна за одржување на здравјето и виталноста. Еве листа на храна што треба да ја ограничите или избегнувате за да го поддржите вашето здравје во оваа фаза од животот.
Млеко со намалена масленост
Иако може да звучи чудно, полномасното млеко може да биде подобар избор за постарите луѓе кои сакаат да ја држат својата тежина под контрола.
Бифтек
Бифтекот е вкусен, но токму поради големата количина на масти може да претставува проблем за вашето срце.
Бело чоколадо
Додека темното чоколадо може да биде добар извор на антиоксиданси, белото чоколадо воопшто не содржи. Во основа е составено од шеќер и масти, што не е добро на која било возраст.
Кисели краставици
Краставиците мора да бидат во саламура за да станат кисели (а саламурата е многу солена), што ги прави многу богати со натриум.
Печиво
Тие можат да бидат брз и вкусен начин да го започнете денот, но печивата за појадок се полни со заситени и транс масти.
Сирење
Сирењето може да биде добар извор на калциум во исхраната ако сте загрижени за остеопороза, но она американското не е најдобриот избор.
Салама
Како и другите преработени меса, деликатесните меса се богати со натриум и конзерванси.
Путер
Путерот е навистина најдобар пријател и најлош непријател на човекот. Иако е вкусен, путерот е богат со заситени масти, оние „лошите“ масти што можат да предизвикаат разни срцеви проблеми.
Туна
Во умерени количини, туната може да биде здрав извор на протеини. Сепак, оваа риба е богата со жива, а прекумерната консумација може да доведе до когнитивен пад.
фото: принтскрин