Што се случува со нашето тело ако јадеме јајца секој ден

Јајцата се корисна храна бидејќи содржат голем број хранливи материи корисни за здравјето. Да споменеме неколку: протеини, незаситени масти, витамин Д, железо, витамин Б и холин. Најголем дел од протеинот во јајцето се наоѓа во белката, додека повеќето витамини и минерали се наоѓаат во жолчката. Поради оваа причина, особено е корисно да се јаде целото јајце, а не само белките.

Повеќето луѓе можат да јадат јајца неколку пати неделно, дури и секој ден, без здравствени проблеми. Покрај тоа, тоа може да доведе до неколку промени.

Ако почнеме да консумираме јајца за појадок, можеби ќе се чувствуваме поенергични, благодарение на комбинацијата на протеини и масти.

Хранливите материи во јајцата го поддржуваат здравјето на мозокот. Холинот во јајцата е особено забележлив бидејќи го намалува воспалението во мозокот и го поддржува нервниот систем и меморијата. Протеините и незаситените масти во јајцата помагаат во регулирањето на апетитот, а чувството на ситост секако го олеснува фокусирањето.
Постои директна врска помеѓу хранливите материи во јајцата и подоброто ментално здравје, што е во целосна спротивност со храната богата со шеќер, за која се смета дека е штетна за менталното здравје.

Истражувањата покажуваат дека јајцата се неверојатно богати со хранливи материи. Американското здружение за срце наведува во своите препораки дека дури и за луѓето со срцеви заболувања, пет жолчки неделно се безбедни.

Сепак, оние со семејна историја на висок холестерол можеби ќе треба да го ограничат внесот на жолчки од јајце, имајќи предвид дека тие содржат холестерол. Треба да се напомене дека јајцата не содржат јаглени хидрати или влакна, две клучни хранливи состојки кои треба да бидат вклучени во секој оброк. Поради оваа причина, тие препорачуваат да го заокружите вашиот оброк со комбинирање на јајцата со храна која ги содржи овие хранливи материи, како што се зеленчук, овошје, тост од цели зрна или овесна каша.

Scroll to Top