Славско лепче – едноставен рецепт

Состојки: 20 грама квасец, 2 лажици вода, 500 грама бело брашно тип 500, 2 лажички сол, 1 лажица шеќер, 2 лажици масло, 250 ml вода.

Подготовка: Во посебен сад измешајте ги 2 -те лажици вода и квасецот. Оставете го тоа на страна. Во голем сад просејте 500 грама брашно. Оставете на страна 4 лажици брашно. Во брашното додадете 2 лажички сол, 1 лажица шеќер, 2 лажици масло, растопениот квасец, околу 250 мл вода и замесете. Додадете ги тие четири лажици брашно една по една, а потоа замесете тесто. Оставете да нарасне околу 45 минути.

Потоа замесете тесто и поделете го на 3 дела: еден од 100 грама, еден од 210 грама и третиот од 530 грама.

Тестото замесете го на топчиња. Делот од 210 грама поделете го на 3 дела. Секој дел измесете го на топчиња. Замесете порција од 530 грама и формирајте топка. Оставете ги сите топчиња да одморат околу 10 минути.

Подмачкајте го калапот за печење, па во него ставете го тестото од 530 грама. Покријте со фолија и оставете да стаса.

Со останатите топчиња направете плетенки со кои ќе го украсите лебот. Кога ќе украсите со плетенки, оставете го лепчето уште малку да нарасне, премачкајте со масло и потоа печете ја 20 минути на 200 Целзиусови степени.

 

Scroll to Top