Три вида храна што му штетат на здравјето на цревата, според нутриционистите

Сo доаѓањето на потоплите денови, многу луѓе се обидуваат да ги подобрат своите навики во исхраната и да гo изгубат вишокот килограми што ги добиле во текот на зимата. Сепак, овој процес може да биде потежок ако редовно консумирате храна што предизвикува надуеност или го забавува губењето на тежината. Експертите, меѓу кои нутриционистката Лиза Шулц и Дарил Џофре, и лекарот Ехсан Али, предупредуваат за три вообичаени намирници кои би можеле да му наштетат на здравјето на дигестивниот систем и да ги забават посакуваните резултати.

Засладен јогурт

Јогуртот често се смета за здрав избор бидејќи содржи пробиотици, но додадените шеќери можат целосно да ги неутрализираат неговите придобивки. Многу овошни и ароматизирани јогурти купени од продавница се полни со рафиниран шеќер, што може негативно да влијае на здравјето на цревата и да предизвика надуеност.

„Повеќето од нас го сметаат јогуртот за здрава храна бидејќи содржи пробиотици, но тој е една од намирниците што треба да ги избегнуваме бидејќи повеќето од нив содржат големи количини на додадени шеќери. Шеќерот ја нарушува цревната микробиотика со поттикнување на растот на штетни бактерии и габи, што доведува до воспаление, ослабена цревна обвивка и намалена апсорпција на хранливи материи“, вели д-р Дарил Џофре за She Finds. Наместо тоа, се препорачува да изберете обичен или грчки јогурт без додаден шеќер и да го засладите со свежо овошје или природни засладувачи како стевиа, доколку сакате.

Рафинирани зрна
Рафинираните јаглехидрати како белиот леб, тестенините и крекерите често предизвикуваат надуеност и пад на енергијата по оброците. Таквата храна брзо се разградува во шеќер, што може да доведе до ненадејни флуктуации на шеќерот во крвта и да го поттикне растот на лошите бактерии во цревата.

„Тие брзо се разградуваат во шеќер, што предизвикува нагло опаѓање на нивото на шеќер во крвта и ги храни лошите бактерии во цревата, создавајќи гасови и воспаление. Тие исто така предизвикуваат скокови на инсулин, а инсулинот е хормон кој го поттикнува складирањето на масти. Честите скокови и падови водат до поголем глад, помалку енергија и бранови на желба за храна“, објаснува Шулц. Наместо тоа, Шулц препорачува похранливи извори на јаглехидрати како леб од жито, сладок компир и киноа.

Чипсот од компир е еден од најпознатите примери на преработена храна што лесно може да го забави процесот на слабеење и да предизвика надуеност. Иако е крцкаво, вкусно и се нуди во многу вкусови, неговото често консумирање може негативно да влијае на здравјето на дигестивниот систем.

„Преработените грицки, вклучувајќи ги и чипсовите, обично се полни со рафинирани јаглехидрати, натриум и адитиви кои го поттикнуваат задржувањето на водата и воспалението во цревата“, вели д-р Бат.

Ако уживаме во чипс, повремената консумација во мали количини не е проблематична. Но, ако имаме навика постојано да го чуваме дома и редовно да го консумираме, можеби е корисно да престанеме да го купуваме и да го замениме со поздрави алтернативи.

Scroll to Top