Зачини кои ќе помогнат во одржувањето на здравјето на дигестивниот систем

Здравото варење е важно за нашето ментално и физичко здравје, а овие зачини можат да помогнат да работи правилно

Бројни студии ја покажаа врската помеѓу здравите црева и варењето со целокупното здравје. Нашите црева се тесно поврзани и со менталното здравје, па затоа е важно да се постигне рамнотежа во гастроентеролошкиот систем, пишува ordinacija.hr.

Еден од начините да се постигне тоа е исхраната. Покрај изборот на здрава, непреработена храна, за да ја направиме храната повкусна, можеме да додадеме и многу здрави зачини, од кои некои се користат илјадници години. д-р. Канчан Која, носи листа на најздрави за варење.

1. Коморач или анасон

Овој зачин го подобрува варењето и производството на ензими за варење. Богат е со калиум, манган, молибден, фосфор, калциум, магнезиум, железо и бакар. Исто така содржи голем број на антиоксиданси кои ги штитат телесните клетки од оштетување и имаат антиинфламаторно дејство.

Поради изобилството на хранливи материи, фината арома и лесната сварливост (спречува надуеност), сировиот анасон е идеален додаток за сендвичи, салати од зеленчук и овошје. Можете едноставно да додадете семе од анасон во топла вода и да го пиете напитокот секој ден.

2. Ким

Содржи големо количество железо, минерал кој на многу начини му помага на организмот, но делува и како заштита на имунолошкиот систем. Овие семки традиционално се користат за добро варење, го стимулираат лачењето на дигестивните ензими и имаат способност да ги опуштат мускулите на дигестивниот систем и да спречат грчеви и да го олеснат процесот на варење, особено мрсната храна.

3. Куркума

Освен што на храната и дава богат и егзотичен вкус, таа може да ни помогне и на нашето здравје на повеќе начини. Имено, куркуминот се наоѓа во куркумата – состојка на која се истражуваат одново и одново и која континуирано покажува позитивно влијание на разни болести. Заедно со сите свои придобивки, го поддржува и здравјето на дигестивниот систем и ги спречува воспалителните процеси. За да делува подобро куркуминот, користете го со малку црн пипер.

4. Каранфилче

Овој зачин има и силни антиинфламаторни својства кои ќе го заштитат здравјето на дигестивниот систем, затоа користете го што почесто. Каранфилчето совршено го подобрува печеното месо, оризот, гравот, маринадите, киселиот зеленчук, сосовите, супите.

Scroll to Top