Портокалот предизвикува проблеми, неколку причини зошто не треба да го јадете после оброк

Во студените зимски денови, за разлика од остатокот од годината, изборот на свежо овошје и зеленчук е донекаде намален. Затоа се фокусираме на цитруси кога ни е потребна доза на витамини во овој период од годината.

Портокалите, лимоните, грејпфрутите и неизбежните мандарини се само мал дел од листата на овие сочни овошја. Иако повеќето луѓе купуваат цитруси од детска навика, важно е да знаеме зошто тие се важни во нашата исхрана. Сепак, иако за здравјето е пожелно да се консумираат што повеќе цитруси, потребно е да се знае дека ова овошје не треба да се јаде после оброк.

Постојат неколку причини за ова:

Потенцијално зголемување на телесната тежина

Цитрусите, и покрај здравствените придобивки, содржат калории.

Нивното прекумерно консумирање, особено после оброк, може да придонесе за вишок на калориски внес во однос на потрошувачката на енергија, што потенцијално ќе доведе до зголемување на телесната тежина.

Гастроинтестинални нарушувања

Поединци може да доживеат гастроинтестинални нарушувања, како што се надуеност или гасови, кога консумираат цитруси после оброк, особено ако имаат чувствителен дигестивен систем.

Ефект на варењето

Цитрусното овошје е кисело, а нивното консумирање веднаш по ручекот може да го наруши варењето кај некои луѓе.

Киселоста може да доведе до непријатност, варење или металоиди, особено кај оние кои се склони кон рефлукс на киселина.

Нивото на шеќер во крвта

Додека цитрусно овошје содржи природни шеќери, нивното јадење по ручек може да доведе до брз скок и последователен пад на нивото на шеќер во крвта.

Ова може да придонесе за чувство на умор или желба за дополнителни закуски.

Scroll to Top