7 знаци и симптоми на недостаток на магнезиум

Симптомите на ниско ниво на магнезиум можат да бидат и физички и ментални.

Недостатокот на магнезиум често може да остане недијагностициран, бидејќи очигледните знаци обично не се појавуваат додека нивото на овој минерал не стане сериозно ниско.

Она што е познато е дека здравствените состојби како што се дијабетес, малапсорпција, хронична дијареа и целијачна болест се поврзани со губење на магнезиум и дека луѓето кои злоупотребуваат алкохол се изложени на зголемен ризик од недостаток на магнезиум.

Според „Health Line“, ова се седумте основни симптоми на недостаток на магнезиум.

Грчеви, тремор и грчеви во мускулите се знаци на недостаток на магнезиум. Во најлош случај, недостатокот може да предизвика дури и напади или конвулзии. Научниците веруваат дека овие симптоми се предизвикани од поголем проток на калциум во нервните клетки, што ги хиперстимулира мускулните нерви.

Секако, треба да имате на ум дека неволните мускулни грчеви може да имаат многу други причини, како стрес или прекумерен кофеин. Грчеви може да се појават и како несакана последица од употреба на одредени лекови или симптоми на невромускулни заболувања, како што се дистрофија, мултиплекс склероза или мијастенија гравис.

Менталните здравствени состојби се уште еден можен ефект од недостаток на магнезиум. Ова вклучува апатија, која се карактеризира со ментална вкочанетост или недостаток на емоции. Ниското ниво на магнезиум може да го зголеми и ризикот од стрес, депресија и анксиозност кај една личност.

Остеопорозата е нарушување кое се карактеризира со слаби коски и зголемен ризик од фрактури на коските. Недостатокот на магнезиум е фактор на ризик за остеопороза. Недостатокот може директно да ги ослабне коските, но го намалува и нивото на калциум во крвта, главниот градежен материјал на коските.

Многу други фактори исто така влијаат на ризикот од развој на остеопороза, вклучувајќи: стареење, недостаток на вежбање, слаб внес на витамини Д и К во исхраната.
Заморот е широк поим кој вклучува симптоми на физичка и ментална исцрпеност или слабост. Обично треба само да се одморите, но силен или постојан замор може да укажува на здравствен проблем. Општиот замор и специфичната мускулна слабост се симптоми на недостаток на магнезиум.

Ниското ниво на магнезиум влијае на повеќе телесни процеси, вклучувајќи ги нервните сигнали и нивото на калиум во мускулните клетки, што може да предизвика замор и слабост.
Студиите на животни покажуваат дека недостатокот на магнезиум може да го зголеми и промовира крвниот притисок, што е силен фактор на ризик за срцеви заболувања. Иако постои недостаток на директни докази кај луѓето, истражувањата сугерираат дека ниското ниво на магнезиум или лошата исхрана може да игра улога.

Некои прегледи покажуваат дека додатоците на магнезиум исто така можат да го намалат крвниот притисок.

Недостатокот на магнезиум е чест кај луѓето со тешка астма. Покрај тоа, нивоата на магнезиум имаат тенденција да бидат пониски кај луѓето со астма отколку кај луѓето без оваа состојба.

Инхалаторите со магнезиум сулфат често можат да помогнат во намалувањето на благите симптоми, а интравенозниот магнезиум сулфат е ефикасен третман за тешки егзацербации. Сепак, доказите за ефикасноста на додатоците на магнезиум во исхраната кај луѓето со астма се неконзистентни.

Има многу храна богата со магнезиум. Магнезиумот нашироко се наоѓа во растителна и животинска храна. Најбогати извори се семките и јаткастите плодови, интегралните житарки и гравот и лиснатиот зелен зеленчук.

Ако имате медицинска состојба која предизвикува вашето тело да губи магнезиум, како што е дијабетес, важно е да јадете многу храна богата со магнезиум или да земате додатоци. Разговарајте со вашиот лекар за креирање план за зголемување на внесот на магнезиум кој одговара на вашите потреби.

Scroll to Top