Брз и лесен кекс со банани

СОСТОЈКИ:

Бисквит

  • 3 банани (меки и зрели)
  • 170 грама путер или маргарин
  • 200 грама кристален шеќер
  • 100 грама кафеав шеќер
  • 10 грама прашок за пециво
  • малку сол
  • една лажица екстракт од ванила
  • 3 јајца
  • 300 мл млеко
  • 350 грама меко брашно.

 

Глазура

  • 80 грама путер или маргарин
  • 200 грама крем-сирење
  • 150 грама шеќер во прав.

 

ПОДГОТОВКА:

Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Додадете ги двата вида шеќер во омекнат путер и добро изматете. Потоа додадете пасирани банани и повторно изматете. Додадете јајца, прашок за пециво и сол и повторно изматете. Полека истурете го млекото, мешајќи со миксер, а потоа на крај брашното и сè изматете повторно со миксер. Истурете ја смесата во калап 35 × 25 см обложен со хартија за печење и ставете го во загреана рерна. Времето за печење зависи од вашата рерна и ни требаа 50 минути. Изладете ја тортата и посипете ја со шеќер во прав или ставете премаз што ќе го направите како што следува: матете го путерот со крем-сирење, а потоа додадете шеќер во прав и изматете сè лесно. Премачкајте ја тортата и исечете ја на коцки.

Scroll to Top