Потребни состојки:
500 гр филе пилешки гради
1 лажица маслиново масло
2 лажици путер
1 лажица мед
сол, бибер
За сос од копар:
1 лажица путер
2 чешниња лук
150 мл пилешка супа или вода
200 мл од слатка павлака
1 лажица скробно брашно
2 лажици сок од лимон
1 мал куп свеж копар
Начин на подготовка:
Зачинете ги пилешките гради со сол и бибер и пржете ги 2-3 минути на сите страни во добро загреана тава во која сте го растопиле путерот и сте ги додале маслото и медот. Извадете го месото од тавата и оставете го настрана. Во истата тава, растопете дополнителна лажица путер, додадете ситно исечен лук и пржете околу 1 минута, потоа додадете лажичка скробно брашно, слатка павлака, сок од лимон и пилешка супа и оставете да се динста околу 4-5 минути. Ситно исечкајте го копарот, потоа додадете половина во сосот и измешајте. Вратете го пилешкото во тавата, покријте го со малку вода по потреба и ставете го во загреана рерна на 180 степени 20 минути. Извадете ја од рерната, лесно измешајте така што месото е премачкано со сос, потоа посипете го со остатокот од сечканиот копар и послужете со варен ориз или со компири.