Неколку идеи за пролетни салати кои можете да ги јадете како главно јадење, но и како прилог. Искористете ги топлите денови за експериментирање, подгответе различни салати и пробајте кои комбинации ви се омилени.
Салата од аспарагус – Извадете го дрвениот дел, а остатокот исечкајте го. Посолете го аспарагусот и запржете го во маслиново масло. Потоа во чинијата додадете фета сирење или неколку парчиња пржена сланина за побогат вкус.
Цветна салата – Дали знаевте дека многу цвеќиња се јадат, па дури и се здрави? Во исчистената зелена салата додадете печени тиквички, семки од тиква, печено тофу и цвеќиња собрани на блискиот тревник. Можете да користите глуварче, горчлива тиква или други цветови, но пред да ги користите проверете дали навистина може да се јадат.
Салата со тестенини – Популарно главно јадење во топлите денови е салата од тестенини. Прво згответе ги сите тестенини , а потоа додадете зеленчук и други адитиви по желба. Тестенините може да ги јадете од леќа, домат, спанаќ, морков, наут и фета сирење.
Салата со пилешко – Во исчистената и измиена зелена салата додајте печени парчиња пилешко, пченка, моцарела и домат. Потоа зачинете ја салатата и послужете со парче тост.
Протеинска салата со јајца – Во зелената салата додадете сечкано тврдо варено јајце, урда, наут и домати. Одличен избор за сите активни луѓе кои треба да обезбедат соодветен внес на протеини. Искористете ги топлите денови за експериментирање; подгответе различни салати и пробајте кои комбинации ви се омилени. На овој начин ќе ги откриете највкусните верзии на салати.