Состојки за сладолед:
170 гр замрзнати цреши без семки
50 гр чоколадо
475 мл шлаг
400 гр засладено кондензирано млеко
2 лажички екстракт од ванила
1 лажица свеж сок од лимон
чоколадо
Подготовка на сладолед:
Чоколадото изрендајте го. Кратко изблендирајте ги црешите за да ја задржат текстурата. Во изладениот сад на миксер изматете го кремот на средно-висока брзина додека не се формираат цврсти врвови. Во шлагот измешајте ги кондензираното млеко, екстрактот од ванила и сокот од лимон, па додадете ги црешите и чоколадото.
Истурете во сад за да замрзне, покријте со пластична фолија и замрзнете најмалку 4 часа или по можност преку ноќ. Извадете го од замрзнувачот 15-20 минути пред сервирање. Врз бисквитот ставете околу една лажица сладолед, па покријте со друг бисквит и послужете.