Пет намирници кои никогаш не треба да ги комбинирате со кафе

Голем број луѓе не можат да го замислат утрото без да го испијат омилениот црн пијалок, а токму кафето ги буди во најкус можен рок. Кафето ни дава енергија и по само неколку голтки ја чувствуваме разликата.

Некои сакаат да го пијат на празен стомак, некои после оброк, но она што е сигурно е дека не треба да го комбинираме со одредени намирници, поточно овие пет.

Не треба да комбинирате кафе со млечни производи

Кофеинот може да ја попречи апсорпцијата на калциумот во организмот од млечните производи, пишува „View us global“. Ова е особено важно за постарите луѓе кои треба да ја одржуваат густината на коските. Исто така, некои луѓе може да имаат проблеми со варењето кога комбинираат кафе со млечни производи, па бидете внимателни. Многумина од нас пијат кафе со млеко, па ако спаѓате во оваа група – треба да престанете.

Кафето не оди добро со чоколадото

Како кафето, така и чоколадото содржи кофеин, а консумирањето на двата може да доведе до прекумерно внесување на кофеин. Ова може да предизвика симптоми како што се анксиозност, несоница и забрзан пулс. Покрај тоа, високата содржина на шеќер во чоколадото може да ги подобри стимулирачките ефекти на кафето, што доведува до скокови на нивото на шеќер во крвта.

Дури и сокот од портокал не оди добро со кафето

Комбинацијата на кафе со сок од портокал може да доведе до прекумерно производство на киселина во желудникот, што може да го оптовари дигестивниот систем. Овој спој може да предизвика металоиди или лошо варење поради киселоста на двата пијалоци, што дополнително го иритира желудникот. Ова вклучува свеж сок од портокал, сок од портокал купен во продавница и други сокови од цитрус.

Кафето и алкохолот не се мешаат

Комбинирањето на кафе и алкохол може да доведе до дехидрација и да го наруши балансот на течности во телото. Стимулативните ефекти на кафето, исто така, можат да ги прикријат седативните ефекти на алкохолот, потенцијално поттикнувајќи зголемена потрошувачка на алкохол. Ова ги вклучува сите видови на алкохолни пијалоци, како пиво, вино и коктели.

Зачинетата храна не оди рака под рака со кафето

Спојувањето на кафето со зачинета храна може да го зголеми производството на киселина во желудникот, што доведува до дигестивни проблеми како што се металоиди. Бидејќи зачинетата храна веќе го иритира желудникот, нејзиното комбинирање со кафе може дополнително да го оптовари дигестивниот систем. Зачинети тако, чили сос и јадења со лут сос се примери што треба да ги избегнувате.

Scroll to Top