Дали знаевте дека едноставниот ритуал на потопување ореви во вода може да го подобри вашето здравје на многу начини?
Нутриционистите сè повеќе препорачуваат потопени ореви, бидејќи тие ги разградуваат ензимските инхибитори и фитинската киселина, што го олеснува варењето и го зголемува искористувањето на хранливите материи.
Прочитајте подолу за да видите какви здравствени придобивки носат за вашето тело.
Полесно варење и подобра апсорпција на хранливи материи
Потопените ореви содржат помалку фитинска киселина, така што телото поефикасно ги апсорбира минералите како што се магнезиум, цинк и железо. Ова значи дека ќе добиете најмногу хранливи материи од секоја шака ореви.
Помага во контролата на телесната тежина
Благодарение на нивната поголема сварливост и бавно ослободување на енергија, потопените ореви одржуваат чувство на ситост подолго време. Помалата желба за ужини помеѓу оброците може да придонесе за полесно управување со телесната тежина.
Регулација на шеќерот во крвта
Здравите масти и влакната во оревите го забавуваат варењето на јаглехидратите, спречувајќи ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Ова ги прави соодветен избор за луѓе кои го следат гликемискиот индекс на нивните оброци.
Поддршка за здравјето на срцето
Омега-3 масните киселини во оревите помагаат во намалувањето на лошиот холестерол и во воспоставувањето оптимален сооднос на фракциите LDL и HDL. Редовното консумирање на натопени ореви може да придонесе за поздрав кардиоваскуларен систем.
Зајакнување на когнитивните функции
Натопените ореви се богати со антиоксиданси и витамини од групата Б, кои ги штитат нервните клетки и ја подобруваат меморијата и концентрацијата. Вклучете ги во вашиот појадок или ужина за подобра ментална јасност во текот на денот.
Антиоксидантна заштита
Витаминот Е и полифенолите од оревите ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во клетките. Ова го забавува процесот на стареење и помага во спречување на хронични заболувања.
Поддршка за коските и зглобовите
Магнезиумот, фосфорот и калциумот присутни во натопените ореви придонесуваат за одржување на силна коскена структура, додека антиинфламаторните ефекти ги ублажуваат симптомите на артритис и болните зглобови.
фото: принтскрин