Ана Бекута и Кеба нема да одржат концерт во Пула, одлучи судот

Концертот на народна музика во спортскиот центар „Мате Парлов“ во Пула, кој градоначалникот на Пула, Филип Зоричиќ неодамна го забрани, сепак нема да се одржи, одлучи судот за трговски спорови во Пазин, односно судијата Дамир Рабар.

Да потсетиме, откако медиумот „Глас Истра“ прв пишуваше на оваа тема, приказната доби и своја судска одлука, па агенцијата „Хиљадарка“, односно компанијата Цимар продукција како организатор на концертот, поднесе тужба до судот за трговски спорови во Пазин против градската компанија Пула спорт, сопственик и управител на салата во која требаше да настапат Душко Кулиќ и пријателите – Драган Којиќ Кеба, Ана Бекута и Зорана Миќановиќ.

Градоначалникот Зоричиќ со своето влијание овозможи да се забрани концертот, кој веќе беше речиси распродаден, бидејќи не сака таква музика. Во меѓувреме, организаторот и Пула Спорт веќе склучија договор и почнаа да се договараат за техничките детали.

Но, како надомест на финансиската штета организаторите побараа привремена мерка со која ќе се овозможи концертот да се одржи на 25 март, а патем најавија дека во тој случај ќе се откажат од понатамошна постапка, поточно од парични побарувања.

Сепак, судот утврди дека во конкретниот случај не се исполнети условите за определување на предложената времена мерка за одржување на концертот, па може да се претпостави дека организаторот на несомнениот концерт ќе постапи по тужбата, но овојпат за надомест на штета.

Ссудот не го земал предвид музичкиот жанр во својата одлука, туку се работи за примена на правото каде, во конкретниот случај, се предвидени предусловите за прифаќање на привремената наредба што ја барал организаторот на концертот.