(Галерија) Без филтери и филери: како изгледаат навистина балканските ѕвезди

By

Друштвените мрежи пласираат тренд на „совршен“ изглед кои кај многумина жени ствара фрустрација. Но, не е сè онака како што изгледа на Инстаграм.

Естетските корекции, филери, ботокс, фотошоп – сето тоа стана дел од нашето секојдневие во изминатата деценија. Тоа особено стана тренд кај јавните личности, кои неретко или претеруваат со естетски корекции или своите слики на друштвените мрежи ги „пеглаат“ до мера на непрепознатливост.

На тој тренд му подлегнаа речиси сите дами од естрадата до рејалити ѕвездите, преку пејачките (и пејачите) и актерите, па сè до водителките.

Но, тоа што нам ни се пласира како совршенство и поради што младите девојки и девојчиња се грчат во незадоволство затоа што „не се доволно убави како своите идоли“, всушност е една гротескна лага и измама. Затоа што, тие или не изгледаат така во природа или имаат доста длабок џеб, па своите несовршености ги коригираат до таа мера да повеќе ништо не е онака како што природата им го дала.

И во сето тоа не би имало ништо спорно, затоа што секој би требало да има право да го коригира она што му смета, ако „не ни се продава“ како стандард на кој ако не сте дораснале, не сте никој!

Затоа што, ако немате јаболчници како „крофни“, прчест нос не подебел од линија, усни како да сте Афроамериканка, дефинирана линија на вилицата, веѓи кои неприродно гравитираат кон слепоочниците и тен како порцелан – не вклопувајте се стандардот за убавина кој е императив на денешното време.

Редок пример за природна убавина е српската актерка Дубравка Мијатовиќ.

Меѓутоа, сликите кои се достапни на Интернет јасно говорат за тоа каква е реалноста и колку сè што гледаме секој ден на друштвените мрежи е нереално.

Уверете се и сами!

Ќе ви се допадне