Песната „Срце“ на групата ЕКВ е една од нивните најдобри, а зад неа се крие прекрасна љубовна приказна

Кога зборуваме за омилените песни на ЕКВ, песната „Срце“ речиси секогаш е во Топ 5 за секого.

Се појави на албумот од 1989 година, под името „Samo par godina za nas“, на која бендот го сочинуваа Милан Младеновиќ, Маргита Стефановиќ, Бојан Печар и Срѓан Жика Тодоровиќ.

Зад оваа песна се крие интимната, љубовна приказна на Милан Младеновиќ и неговата девојка, како пишува „The Good Decade“.

Милан Младеновиќ ѝ ја посвети песната на Маја Маричиќ. Пролетта 1988 година се запознале сосема случајно, тој како рок ѕвезда, а таа како студент по историја на уметност. Меѓутоа, Маја патувала преку океанот и долго време не се виделе.

И додека ЕКВ свиреше на турнеја во 1989 година, а публиката „лудуваше“ по Милан, тој мислеше на неа. Додека го чекаше нејзиното враќање, тој ја напиша песната „Срце“. Таа се врати една година подоцна и остана со него до самиот крај.

Заедно ја напишаа песната „Crv na Milanovoм putu u Brazil“, која подоцна ја изведе со бендот Angels Breath.

Денеска Маја е претседател на управниот одбор за донации со неговото име, која се грижи за неговото наследство.

Албумот Samo par godina za nas, и покрај првичните млаки критики, зазеде високо место во светот на домашната рок музика, а песните од овој албум како споменатата „Heart“, или „Krug“ или насловот „Par ogdina za nas “ станаа најголемите хитови на бендот.

Scroll to Top