Тајната на Цуне – Тито сакал да го уапси, затоа што пеел за четниците

Пејачот во петокот почина на 85 годишна возраст, и своевремено беше обвинет дека во текот на живото во САД, пеел за четниците, па му било забрането да работи.

Еден од најдобрите тенори на народната музика Предраг Цуне Гојковиќ (85), кој не напушти пред три дена, за малку во младоста ќе завршел зад решетки.

 

По враќањето од Америка, неколку години бил непосакувана личност, затоа што наводно соработувал со непријателите на Јосип Броз Тито и тогашната држава.

„Пеел за четниците и со нив се дружел, не треба да се ангажира за телевизија, радио, да се вика на концерти“, имаше наредба која стигна од врвот на партијата.

Самоиот Цуне се обидувал да го пронајде коренот на трачевите, и вели дека се потекнувало од секојдневниот разговор во „Шуматовци“. Кога еден белградски музичар го прашале зошто не иде во Америка да свири, овој во шега рече:

„Не можеш да дојдеш на ред од Цуне, и неговите четници“.

Многу години подоцна и по неговата смрт на Јосип Броз, Цуне нешто повеќе проговори на оваа тема.

„По враќањето од Америка беше сам на маргините на уметноста. А таму никој не повикав, не го говорев јазикот. Се препуштив само на американскиот сон. Се родив таму Катарина, како наш најголем дар“, изјави Цуне.

Уметникот кој беше жртва на кафанските трачеви, можеше да ја плати цената и со сопствената глава.

„Никогаш не пеев четнички песни, а партизанските единствено кога бев во војска, кога се мораше. Пеев и за Тито десетина пати. Сакав од мене да ги слушне загорските и мексиканските песни, додека Јованка сакаше романси, да речеме песната „Соња“, се сеќава Цуне.

 

 

Предраг Цуне Гојковиќ ќе биде погребан во среда во 15 часот во Алејата на заслужни граѓани.

Scroll to Top