(ВИДЕО) Мајка и ја убиле албански екстримисти, а и починал и братот близнак – Сега има само една желба

By

 

Осумдесетите години од минатиот век една од најпознатите пејачки на просторот на поранешна Југославија, беше Мирјана Петричевиќ, позната под уметничкото име Мира Косовка. Животот никогаш не бил мил со неа, а многумина ги растажи со својата приказна.

Далечната 1999 година, заминала во Австралија поради смртта на нејзината мајка, која била убиена од страна на албански екстремисти. Поради финансиските проблеми кои и се случиле, нејзе и на нејзините членови, нејзиното семејство морало да пее за малку пари.

„Маката, сине, ме натера да одам. Сите мои избегаа од Џаковица, никој нема пари, никој не прашува како ти е… Кога ме повикаа луѓето од Австралија и прашаа за колку пари ќе одам да работам, ми рече: „Колку ќе дадете. Кога немаш пари, и сто марки ти се многу. Отидов и останав таму“, изјави своевремено Мира во интервјуто за „Прес ревија“.

Но, Мира и се случи семејна трагедија. Нејзе ја промени братот близнак, па поради тоа престанала да се занимава со музика.

„Повеќе не можев да пејам, не ми беше до ништо. Смртта на братот целосно ме уништи. И денеска чувствувам голема празнина. Секогаш сакам да ме видат насмеана и убава, ме викаа „Мој црни лабуде“… По неговата смрт бев емотивно убиена, мислев дека ќе ми биде полесно со алкохолот“, наведе пејачката.

„Сите знаеме дека сите знаете дека имав голема трагедија во фамилијата и во 2007 година, кога полека почнував да прекинувам, а во 2009 година целосно престанав да се занимавам со таа работа, таму, но и овде. Немам дефиниција зошто, но во некоја рака срцето пукна, но, сепак се држам“, раскажа таа.

Мира Косовка минатата година (2016 година) наведе дека има една желба, а тоа е да ја посети својата родна Џаковица.

„Би сакала да ја видам мојата девојачка соба, би сакала да ги видам своите ружи кои ги садев, но… Некој друг ужива, се што беше наше остана доле, моите браќа и моите. Не е баш лесно, но Боже мој. Ѕидовите се ѕидови, и куќата е куќа, Боже мој, но мајка ми ја убија тогаш и тоа ми е најголемата рана“, изјави таа со исповед за емисијата „Ексклзив“.

Сепак, Мира собра сили и наведе дека ќе се врати на сцената.

„Не знам од каде ми е таа енергија и моќ да се подигнам од мртвите, но мислам дека се гените во прашање, поради тоа што многу личам на мојата покојна мајка и едноставно знам како треба. И браќата ми беа такви. За жал, само еден од тројцата остана“, наведе таа.

Погледнете како Мира Косовска оваа година го отпеа својот хит „Тражимо се“.

Ќе ви се допадне