(Видео) Оставка во ТВ Словенија поради местење за Евровизија: во скандалот е вклучен и Советот за корупција

Вања Варѓан, главен уредник на забавната програма на Јавниот сервис на Словенија, поднесе оставка.

Причина за оставката се наводни неправилности во изборот на словенечка песна за Евровизија, со што се занимава и КПК (Комисијата за спречување на корупцијата).

Директорката на телевизијата на Словенија (ТВ СЛО) Ксенија Хорват веќе ја прифатила оставката, соопшти Радиотелевизија на Словенија (РТВ СЛО).

Тој ја даде својата оставка со цел да се обезбеди непристрасно испитување на фактите во спроведувањето на проектот за песна на Евровизија и поради грижа за доброто на РТВ СЛО, Изборот за песна на Евровизија и избраниот изведувач, се вели во соопштението.

РТВ СЛО наведува дека во текот на истрагата досега не се забележани знаци на коруптивни активности.

Сепак, мора да се спроведат процедури за да се идентификуваат можните неправилности. На јавното радио-телевизија посочуваат и дека снимката на словенечката претставничка Рејвен досега достигнала речиси половина милион прегледи, пишува „РТВсло.си“.

ТВ Словенија во мај директно ќе пренесува три евровизиски настани во живо. Наводите за сомневање за нерегуларности во спроведувањето на проектот за песна на Евровизија веќе ги разгледува Комисијата за спречување на корупцијата (КПК).

Како што претходно беше објавено од некои медиуми, КПК на почетокот на јануари требало да добие пријава со наводни неправилности во спроведувањето на јавниот конкурс за избор на овогодинешниот претставник на Евровизија.

На прес-конференцијата во декември, РТВ Словенија откри дека Рејвен е избрана за овогодинешната евровизиска песна. Пејачката беше избрана од повеќе од сто кандидати.

На сличен начин, групата „Џокер аут3 беше избрана за настап на Евровизија минатата година. Пред тоа, на настанот на РТВ Словенија Ема, се одржа изборот на словенечката композиција за Евровизија, каде претставникот беше избран со телефонско гласање на публиката и гласови на стручно жири.

Последната Ема беше во 2022 година, кога беше избрана групата ЛПС за настап на Евровизија.

Scroll to Top