Јапонски милијардер откажа приватен лет околу Месечината

Јапонскиот милијардер Јусаку Маезава ја откажа својата мисија „DearMoon“, која требаше да биде првото приватно вселенско летало што ќе прелета околу Месечината, беше објавено денеска.

Тимот на Маезава првично имаше намера да лета околу Месечината со познати личности на крајот на минатата година, но тоа не беше можно, се вели во соопштението на веб-страницата на мисијата.

„Без јасен распоред во блиска иднина, Маезава ја донесе неизбежната одлука со тешко срце и го откажа проектот“, се вели во соопштението.

„На сите кои го поддржаа овој проект и со нетрпение го очекуваа овој потфат, искрено им се заблагодаруваме и се извинуваме за ваквиот исход“, се додава.

Во соопштението за медиумите не се наведени детали за причините за откажувањето на мисијата.

Scroll to Top