Кина лансираше сателити близнаци во вселената

Во неделата Кина успешно испрати два сателити од серијата „Macau Science 1“ во вселената. Сателитите беа лансирани од носачот на ракети „Long March 2C“ од космодромот Џиукиуен во северозападна Кина. Беа лансирани во 16 часот по времето во Пекинг, по што влегоа во предвидените орбити.

Тоа беше 474-та мисија за лансирање на ракетниот носач од серијата „Долг марш 2Ц“. Во вселената е испратен и сателит за научниот експеримент „Luođija-2“.

„Macao Science 1“ се состои од сателити близнаци. Сателитот А носи магнетометар со висока прецизност за откривање на магнетните полиња на Земјата, а сателитот Б е опремен, меѓу другото, со детектор на честички со висока енергија и уред за соларни рендгенски зраци за собирање податоци за вселената.

„Macao Science 1“ има способност да ги надополни резултатите од истражувањето постигнати од европските сателити „Swarm“ и првиот кинески сеизмолошко-електромагнетен сателит „Zhangheng 1“.

Таквата комбинација придонесува за посеопфатно разбирање на магнетните полиња и просторната средина на ниски географски широчини на Земјата, како и за полесно следење на Јужноатлантската аномалија (САА).

„Macao Science 1“ е првата програма за вселенски сателити развиена во соработка меѓу Кина и Макао, објави кинеската Национална вселенска администрација.

Scroll to Top