Кинезите размислуваат да им го скратат времето на децата кое го минуваат со смартфоните во рака

Кинеската агенција за сајбер простор предложи да им се ограничи употребата на паметни телефони на децата под 17 години. Агенцијата предложи различни временски ограничувања за различни возрасни групи. Децата на возраст под 8 години би биле ограничени на максимум 40 минути дневно.

Оние постари од осум, до 16 години би им било дозволено да поминуваат еден час на мобилен телефон дневно. Тинејџерите на возраст од 16 до 17 години можеа да користат паметни телефони најмногу два часа.

Децата под 18 години исто така не треба да користат телефони во периодот од 22 часот и 6 часот наутро, при што единствен исклучок се регулираните образовни уреди или апликациите за итни служби.

Нацрт-правилата бараат и паметните телефони да имаат таканаречен спореден режим за родителите да можат да прегледаат што прават децата на нивните телефони и да управуваат со екраните. Исто така, ќе им овозможи на интернет провајдерите да прикажуваат содржина соодветна на возраста.

На пример, на децата под три годишна возраст може да им се прикажуваат само едукативни песни и цртани филмови, додека на корисниците на возраст меѓу 12 и 16 години може да им се прикажуваат вести или едукативни содржини.

Кина ги предупреди технолошките компании да не обезбедуваат услуги или содржини кои предизвикуваат зависност бидејќи „прекумерното време на екранот е поврзано со физички и ментални проблеми, вклучително и нарушување на хиперактивноста со недостаток на внимание, дебелина и проблеми со спиењето“.

„Со цел да се зајакне заштитата на малолетниците, CAC продолжи да го поттикнува изградбата на Интернет модел за млади во последните години. Забележан е позитивен ефект во намалувањето на зависноста на младите од интернет и сузбивање на влијанието на несакани информации “, соопшти агенцијата, а пренесува Bloomberg.

Scroll to Top