Скромно достигнување: колку луѓе користат Threads месечно

Threads, социјалната платформа на Мета дизајнирана како одговор на X на Илон Маск, достигна 175 милиони месечни активни корисници пред првата годишнина од нејзиното лансирање. Шефот на Мета, Марк Цукерберг го потврди бројот на корисници во објава на платформата, коментирајќи „Каква година“.

Threads беше лансиран во јули 2023 година како директен конкурент на X, порано познат како Twitter, кој претрпе голем ремонт откако беше преземен од извршниот директор на Tesla и SpaceX, Илон Маск. Тој отпушти многу вработени, го промени системот за верификација на корисниците и ја намали умереноста на содржината како дел од планот да се овозможи „апсолутна слобода на говор“ на страницата.

Многу корисници, незадоволни од промените, почнаа да бараат алтернатива, а Цукерберг и Мета ја искористија оваа можност. Лансирањето на Threads уследи по жестоката јавна расправија меѓу двајцата технолошки магнати, при што Маск го предизвика Цукерберг на тепачка во кафез, но тоа никогаш не се случи.

Во еден момент, Маск и компанијата X дури се заканија со правна постапка против Мета за лансирање на нова апликација. Постигнувањето на Threads од 175 милиони месечни корисници е скромно во споредба со најголемите социјални мрежи. Другите големи социјални мрежи на Мета, Фејсбук и Инстаграм, имаат милијарди активни корисници.

Но, Мета сугерира дека фокусот на Threads не е на броевите на корисниците, а шефот на Инстаграм Адам Мосери минатата година изјави за The Verge дека тој би бил „позаинтересиран“ да ја направи платформата „културно релевантна“. За разлика од некои социјални мрежи, Мета ја намали важноста на политичките содржини и наместо тоа поттикна повеќе забавна содржина на Threads.

Scroll to Top