(Видео) Аи-Да влезе во историјата откако стана првиот робот кој се обрати во британскиот парламент 

Робот се обрати во британскиот парламент. Станува збор за уметничка робот наречена Аи-Да која зборува на парламентарна дебата за тоа како новите технологии ќе влијаат на креативни индустрии.

Роботот Аи-Да се појави во една од просториите на парламентот обложена со дрвени облоги, носејќи кратка црна перика и тексас трегери.

Аи-Да е создадена од научници од Универзитетот Оксфорд и именувана по британската математичарка и компјутерска пионерка Ада Лавлејс. Таа одговарала на прашања заедно со шефот на проектот Аи-Да и директор на уметничката галерија Ајдан Мелер во телевизиска секвенца водена од Комуникациите на Домот на лордовите и Дигиталниот одбор.

„Јас сум и зависам од компјутерските програми и алгоритми. Иако не сум жива, создавам уметност”, изјавила Аи-Да на прашањето како нејзините дела се разликуваат од оние што ги создаваат луѓето.

Аи-Да создала серија дела, помеѓу и слика на покојната кралица Елизабета, а нејзините дела се прикажани на изложби и галерии.

Панелот на хуманоидниот робот го слушале и експерти и професори од уметничката индустрија, за ефектите на технологијата врз работниците во креативните индустрии. Алгоритмите Ал, камерата ставена во нејзините очи и роботските раце ѝ помагаат да слика на платно.

Аи-Да, исто така, објасни како анализирањето на голем дел од текстот за да се идентификува заедничката содржина и поетските структури ѝ овозможиле да пишува нови песни.

 

Scroll to Top