Xiaomi го претстави својот прв електричен автомобил

Кинескиот производител на паметни телефони Xiaomi денеска го претстави своето прво електрично возило и веднаш ја објави својата намера да стане еден од петте најдобри светски производители на автомобили.

Наречен SU7, седанот е долгоочекуван модел од кој се очекува максимално да го искористи заедничкиот оперативен систем со популарните телефони на компанијата.

Сепак, автомобилот го прави своето деби во време кога најголемиот светски автомобилски пазар се бори со прекумерен капацитет и забавување на побарувачката што поттикна голема ценовна војна.

„Со напорна работа во следните 15 до 20 години, ќе станеме еден од најдобрите пет светски производители на автомобили, стремејќи се да ја подигнеме целата кинеска автомобилска индустрија“, рече извршниот директор Леи Јун на претставувањето на SU7.

Scroll to Top