Чарлс побогат од кралицата Елизабета: внимателно управувал со своите финансии откако добил развод од принцезата Дијана

Според неодамна објавената листа на богати на „Sunday Times“ 2024, која ги рангира 1.000 најбогати луѓе или семејства кои живеат во ОК, кралот Чарлс е рангиран на 258-то место на овогодинешната листа, што претставува благ пораст во однос на минатогодишната 263-та позиција, пишува медиумот.

Богатството на Чарлс е значително поголемо од она на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора, кој се проценува на 470 милиони долари во 2022 година.

Бројот на нето-вредност може да се зголемува за неколку процентни поени секоја година, бидејќи многу поединци имаат значителен дел од своето богатство инвестирано во средства како акции, обврзници и недвижен имот што добиваат вредност со текот на времето.

Највредните средства на Чарлс се имотите Сандрингам и Балморал. Сандрингам е имот од 20.000 хектари на истокот на земјата и се проценува дека вреди околу 315 милиони долари, пишува „Sunday Times“. Имотот Балморал, кој го вклучува замокот Абердиншир и 50.000 хектари земја, се проценува на 265 милиони долари, пишува Тајмс.

Во текот на 1990-тите, Чарлс внимателно управувал со своите финансии откако добил развод од принцезата Дијана од 22,5 милиони долари. Тој, исто така, заштедил пари од профитот на Војводството Корнвол, приватен имот основан пред речиси 700 години за да обезбеди финансиска сигурност за наследникот на тронот. Војводството заработува пари со издавање на своите земјишни поседи и инвестирање во други средства.

Бидејќи Војводството се смета за дел од круната и затоа кралското семејство не е обврзано да плаќа данок на добивката остварена од имотот. И покрај тоа, Чарлс доброволно плаќа данок на доход на неговиот имот почнувајќи од 1993 година.

На второто место на листата, Сер Пол Макартни од Битлси стана првиот британски музичар кој стана милијардер. Тој, заедно со неговата сопруга Ненси, е рангиран на 164-то место на листата и има проценета нето вредност од 1,27 милијарди долари. Дејвид и Викторија Бекам се рангирани на 297 место на листата со вкупна нето вредност од 575 милиони долари. Тие беа само неколку места под познатиот музичар Елтон Џон, кој се најде на 291-то место на листата со нето вредност од 595 милиони долари.

Scroll to Top