Кристофер Нолан стана најплатениот режисер на сите времиња

Кристофер Нолан стана најплатениот режисер на сите времиња по неговата последна плата за Опенхајмер.

Филмот од 2023 година ја следи приказната за научникот Џ. Роберт Опенхајмер, кој го игра Силијан Марфи, и неговата улога во развојот на атомската бомба што се користеше во Втората светска војна.

На 96-тото доделување на Оскарите на 10 март, Опенхајмер освои седум награди, меѓу кои и за најдобар филм. Марфи го освои Оскарот за најдобар актер, додека Нолан освои две награди, вклучувајќи ја и најдобрата режија.

„Variety“ пренесува инсајдерски извори дека Нолан заработил нешто помалку од 100 милиони долари за режијата на најголемиот минатогодишен филм. Во таа бројка е вклучена неговата плата, бонус за успешна продажба на билети за филм и награда за неговиот триумф на Оскарите.

Буџетот за снимање на Опенхајмер беше 100 милиони долари. Иако тоа е многу, филмот заработи неверојатни 958 милиони долари ширум светот.

Scroll to Top