Зошто Роџер Мур престана да го игра Џејмс Бонд?

Британскиот актер Роџер Мур беше еден од најпопуларните актери кои ја толкуваа улогата на познатиот таен агент 007.

Роџер Мур беше четвртиот актер кој го играше Џејмс Бонд на големото платно, по Шон Конери, Дејвид Нивен и Џорџ Лазенби. Тој глумеше во седум филмови за Бонд, од 1973 до 1985 година, и го даде својот печат на лик кој беше повеќе шармантен, духовит и елегантен отколку насилен, груб и сериозен.

Многу љубители на филмот веруваат дека Роџер Мур бил најдобриот или барем еден од најдобрите досега во улогата на Бонд.

И покрај неговиот успех и популарност, сепак, Роџер Мур реши да се повлече од улогата на врвот на својата популарност.

Зошто Роџер Мур ја напушти улогата на Бонд? Според негово признание, тој бил свесен дека е премногу стар за да го игра големиот љубовник и дека е време да му отстапи место на помлад актер.

„Тоа ми беше на ум долго време. Станав многу свесен дека сум премногу стар за да играм голем љубовник. Имав 57 години во последниот филм. Па, главните актерки беа во своите дваесетти години, доволно млади за да ми бидат внуки и стана срамно“.

Роџер Мур немаше проблем со физичките аспекти на улогата. Тој рече:

„Немаше проблем со физичките работи, бидејќи сè уште можев да играм тенис по два часа дневно и да правам едночасовен тренинг секое утро. Физички бев добро, но моето лице почна да старее“.

На Роџер Мур му беше особено непријатно со неговата сцена со Тања Робертс, која ја играше неговата љубов Стејси Сатон во филмот „Поглед кон убиството“.

Тања беше 27 години помлада од Мур, што, особено во тоа време, беше голема разлика во години и што може да предизвика контроверзии и денес. За време на снимањето на филмот, Роџер Мур сфатил дека не само што е постар од Тања, туку и постар од нејзината мајка. Тоа беше последната капка.

Незадоволен од квалитетот на сценариото и режијата на филмовите за Бонд, кои, според него, станаа премногу комерцијални, неоригинални и неинтересни, тој рече:

„Мислам дека филмовите станаа премногу технолошки зависни, премногу експлозии, премногу пиротехнички средства и недоволно добри заплети и добри реплики“.

Актерот го критикуваше и режисерот Џон Глен, кој ги режираше последните три филма за Бонд со Роџер Мур, велејќи дека тој бил „многу добар режисер од втор ред, но не и од прв ред“.

Роџер Мур ја заврши својата кариера како Џејмс Бонд по „A View to Kill“, а улогата му ја препушти на Тимоти Далтон, кој беше многу помлад од него и внесе нова, повозбудлива енергија во франшизата која досега не беше видена.

Додека Роџер Мур ја играше улогата со многу хумор и иронија, Тимоти Далтон беше помрачен и посериозен.

Роџер Мур остана запаметен како еден од најомилените актери што го играше Џејмс Бонд, а беше познат и по својата хуманитарна работа, како амбасадор на УНИЦЕФ.

Scroll to Top