Ѕвездата се роди 5,5 кила, а татко му сакал да го продаде за 200 долари

„Докторот кој го објави породувањето, изјави на мојот татко“: „Ќе ти дадам 200 американски долари, но под услов да одиш и ми го оставиш бебето“, раскажува славниот актер.

Foto: Profimedia, Abaca

Многу приказни, вистини и лажни, се раскажани за животот на Џеки Чен (63), а една од најинтересните е врзана за неговото рано детство.

Неговите родители биле многу сиромашни, и немале пари да ги платат медицинските трошоци. Малку фалело да го продадат штом се родил.

„Британски доктор, кој го извршил породувањето, му рекол на мојот татко: „Ќе ти дадам 200 американски долари, но под услов да одиш и го оставиш бебето“. Тато се согласил, но семејството и пријателите успеале да соберат пари и ги платат трошоците“, изјави Џеки Чен пред неколку години.

 

Foto: Tanjug/AP

Се раскажува дека Чен кога се родил имал 5.5 килограми, амајка му од милостина го нарекувала топовско ѓуле, затоа што бил преполн со енергија и постојано трчал, наваму-натаму.

Останатото е дел од историјата – Џеки Чен, чие право име гласи Чен Конг-Сан, осум години ги минал во школото за опера во Пекинг, каде станал мајстор по боречки вештини и акробација.

Тој првиот филм го снимил на пет години, а во 1971 година, работел како каскадер во филмовите “Fist Of Fury” и “Enter The Dragon” во кој главната ѕвезда беше Брус Ли.

Денеска Џеки Чен е голема акциона ѕвезда и неговото богатство се проценува на 350 милиони долари.

Scroll to Top