Куклата Барби го прослави 61 роденден

By

Познатата барби кукла вчера го прослави 61 роденден. Првата легендарна кукла беше произведена на 9 март 1959 година, на Американскиот меѓународен саем на играчки во Њујорк.

Идејата за ваквата кукла прва ја добила Рута Хендлер. Името Бари го добила според ќерката на Рута, Барбара, а машката кукла Кен, според името на син ѝ.

Барбиките станаа икони и денес голем број на девојки и момци прават пластични операции за да изгледаат како нив. Меѓу нив најпознати се Бугарката Андреа Иванова, Марсел Инглесиас, Рејчел Еванс, Ангелика Кенова и Родриго Алвес.

Ќе ви се допадне