По еден век, прва венчавка во црквата „Света Петка“ во селото Осој

By

По еден век конечно, во црквата „Света Петка“ во селото Осој, Кичевско се случи првата вечавка. Се венчаа Горан Грозданоски и Елена Ангелеска. Пред голем број роднини и пријатели ги венчаше свештеникот од Кичевскиот храм, Ристо Камбуроски.

Младенците биле пресреќни што имаа можност први да се венчаат во овој храм што датира од средниот век, а кој беше возобновен во 1997 година. Во јули 2016 година беше направено  преосветување на црквата. На младенците им било желба да се вечаат во оваа црква, особено затоа што се првите кои по 100 години, ќе застанат пред олтарот на „Св Петка“ во Осој, велат мештаните од селото. Жителите раскажаа дека кончено во нивното село се вратиле венчавките, и дека се надеваат дека од сега се повеќе млади луѓе ќе ја продолжат традицијата, која била застаната еден век.

Ќе ви се допадне

Watch Rascal Does Not Dream of a Dreaming Girl Episode Full at AnimeHeaven dragon ball super anime heaven

Watch The Misfit of Demon King Academy (Dub) Episode 7 (https://crunchyrollfree.com/m/bmo9/ep-7) at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll 30 days free trial 2020