Путин им прости долг од 20 милијарди долари на најсиромашните земји во Африка

Рускиот претседател, Владимир Путин, ги избриша долговите што некои од најсиромашните земји од Африка ги имаа кон Русија. Тој им прости долг од 20 милијарди долари. Со овој потег Русија им кажа на сите земји, пред сè на богатите, дека за Африка да напредува треба да добие помош на секаков можен начин. Еден од тие начини е отпишување на долговите што ги имаат сиромашните земји кон светските велесили и најбогати земји.

dobivaj vesti na viber

Русија им дава помош на африканските земји и во областа на здравството. Рисија беше првата земја што реагираше при епидемијата на ебола. Тогаш донираше 60 милиони долари во борбата против оваа болест.

Scroll to Top