Швеѓани развиваат технологија за комуникација со мртвите

By

 

dobivaj vesti na viber

Шведски програмери развиваат компјутерска технологија која ќе им овозможи на луѓето да продолжат да комуницираат со починатите роднини и познаници. Првично, станува еден вид на компјутерска програма развиена за разговор поттикнат со создавање на “електронска копија на починатиот” – робот кој зборува со глас сличен на гласот на починатиот.

Идејата е на една погребна агенција од Шведска, која направила сеопфатно истражување за потребите на најблиските на починатите. Заедно со програмери и 10 волонтери успеале да ги креираат првите примероци. Гласовите ќе бидат снимени и обработени од програмата за повторно да звучат слично како и по смртта на некој од волонтерите.

Во оваа фаза, технологијата на “електронска копија на лице” може да поддржува едноставни секојдневни разговори. Роботот нема да може да одговори на прашања за нешто сосема ново, на пример, за неодамна објавен филм, бидејќи програмата сè уште не обезбедува ажурирање на податоците.

Шведските програмери не планираат да се ограничат на создавање на говорна програма која симулира разговор со починатиот. Следниот чекор за програмерите е да се создаде робот кој визуелно ќе го копира починатиот. Идејата за создавање на вештачка интелигенција која ја репродуцира свеста на одредена личност и ви овозможува да продолжите да комуницирате со починатиот преку дигитални копии, се појави како идеја во тв-серијата „Black Mirror“.

Ќе ви се допадне