(Видео) Метеор експлодираше над Хрватска

By

Денеска над Хрватска експлодираше метеор. Метеорот експлодирал при влез во земјината атмосфера. Зад себе остави трага од чад и парчиња распрскани ширум земјата. Глетката ги вознемири граѓаните, зошто според Дамир Хржина, претставник на загрепската опсерваторија „Ѕвездарница“, звукот и вибрациите од ударот во вид од експлозија се почувствувале во голем дел од земјата.

„Неколку луѓе ни се јавија дека го чуле ударот. Навистина, и мене ми се јави сопругата – го виде метеорот и токму при нашиот разговор, се слушна силен звук“, раскажал Хржина.

Тој ги контактирал колегите од Хрватската метеорска мрежа која ги проверува податоците и тие ќе почнат потрага по остатоците од вселенското тело.

Властите засега немаат никакви дојави за каква било штета или повредени поради експлозијата на метеорот.

Iznad Hrvatske izgorio meteor

Iznad Hrvatske izgorio je meteor, pogledajte snimku pada.

Posted by Index.hr on Петок, 28 февруари 2020

Ќе ви се допадне