(Видео) Новите снимки од потонатиот Титаник го изненадија истражувачкиот тим

By

За време на петте нурнувања, меѓународен тим истражувачи го испитуваше потопениот брод што лежи во Атлантикот на длабочина од 3800 метри. Некои делови од остатоците се во изненадувачки добра состојба, додека некои буквално исчезнале во морето.

Историчарот на „Титаник“, Паркс Стивенсон, рече дека некои работи што ги видел додека нуркале биле навистина шокантни.

„Капетанската када што беше омилен приказ кај ентузијастите на „Титаник“ веќе ја нема“, рече тој.

„Целиот дел од палубата од едната страна се распаѓа, носејќи ги со себе цели простории , а тоа распаѓање ќе продолжи да напредува“.

Тој рече дека наведнатиот лак веројатно ќе биде следниот дел што ќе се изгуби.

„Титаник се враќа во природата“, додаде Стивенсон.

Бродот е зафатен од силни океански струи, корозија и бактерии што јадат метал.

Ќе ви се допадне