Во Романија пропадна референдумот за забрана на истополови бракови

By

Дводневниот референдум во Романија на кој гласачите одлучуваа за уставните измени според кои семејството би било дефниирано како заедница меѓу маж и жена, со што би се забранил истополовиот брак, не успеа.

dobivaj vesti na viber

На референдумот не излегоа доволен број на гласачи. Од Централната изборна канцеларија соопштија дека по затворањето на избирачките места, биле избројани 20,41% од регистрираните гласачи, со што не била достигната бројката од најмалку 30% за референдумот биде успешен.

Неусвоениот амандман требало да ја измени дефиницијата за семејството во романскиот Устав, така што бракот наместо заедница „сопружници“, ќе биде дефиниран како заедница меѓу „маж и жена“. Романската православна црква го поддржа ваквиот амандман.

 

Ќе ви се допадне