Една чаша вино како еден час во вежбалница

By

Новите истаржувања покажуваат дека една чаша црвено вино го има истиот ефект како и вежбање од еден час во вежбалница.

Состојка на виното, позната како ресвератол, ги подобрува физичкиот перформанс, работата на срцето и силата на мускулите на сличен начин како што го прават тоа и вежбите.

Џејсон Дајк, главниот истражувач, вели:

„Мислам дека расвератолот може да им помогне на пациентите кои сакаат да вежбаат, но не се физички способни“.
Тоа не значи дека редовните вежби треба целосно да ги замените, но добро е да се знае дека една чаша црвено вино навечер има позитивни ефекти на вашето физичко здравје.

 

Ќе ви се допадне