Научниците откриваат зошто жените се посклони кон депресија

By

Депресијата е болест која последниве години значително напредува и „мачи“ сè повеќе луѓе. Една неодамнешна студија на Светската здравствена организација вели дека депресијата ќе биде една од трите најчести болести ширум светот и во наредните години. А како поим повеќе се поврзува со жените отколку со мажите. Овој факт не е случаен, бидејќи депресијата е двојно почеста кај жените отколку кај мажите, а се проценува дека 2 од 10 жени страдаат од депресија во одреден момент од својот живот.  Научниците откриваат зошто тоа е така.

Биолошки фактори – хормонални промени и депресија
Хормоналните промени кои се случуваат за време на бременоста, породувањето, менопаузата и менструацијата придонесуваат за зголемување на стапката на депресија кај жените. Но дури и помладите, како што се 15-годишните девојчиња, имаат двојно поголема зачестеност на тешка депресија отколку момчињата на иста возраст, а овие стапки се зголемуваат со возраста.

Социјални фактори и депресија
Освен биолошките, се чини дека и социјалните фактори играат важна улога во појавата и прогресијата на болеста. Повеќекратната улога на жената во современото општество создава интензивен стрес и зголемени очекувања од самата жена и нејзината околина.

Како да знаеме дали сме депресивни?
Некои од најкарактеристичните симптоми на депресија се општо депресивно расположение, кое обично е поинтензивно наутро, неможност за концентрација, нарушување на спиењето и нарушувања во исхраната. Често се јавува чувство на физички замор и недостаток на енергија. Исто така, човек може да има лоши мисли за себе и да има песимизам за својата иднина, на пр. „Не сум важен како личност, не заслужувам ништо“, „Не можам да постигнам ништо“.

Може ли депресијата да влијае на вашиот сексуален живот?
Одговорот е да. Всушност, еден од првите симптоми на депресија – особено кај жените – често е отсуството на сексуална желба. Ова е во контекст на општото чувство на летаргија и намалување на општиот интерес за активности кои им давале задоволство во минатото. Покрај намалената сексуална желба, може да се појават и потешкотии во постигнувањето оргазам.

Како да се справите со симптомите на депресија?
Важно е кога жената ќе забележи какви било симптоми кои личат на депресија, да биде активна и навреме да се консултира со психијатар или психолог за да најде помош во оваа фаза од нејзиниот живот. Иако депресијата е „чума“ која ги мачи многу жени денес, вистината е дека тоа е болест која може успешно да се лекува.

Ќе ви се допадне